Majsterkowanie

Produkcja stali – jej rodzaje i zastosowanie

• Zakładki: 13


Dzisiejszy artykuł jest kontynuacją kompendium wiedzy na temat stali. Dziś opowiemy Wam w jaki sposób otrzymuje się ten niezwykle potrzebny materiał. Przedstawimy też różne rodzaje stali i kryteria, według których dokonuje się podziałów gatunków stali.

Produkcja stali a zapotrzebowanie na materiał

Mogłoby wydawać się, że aktualnie wśród materiałów używanych do produkcji, w przemyśle, czy budownictwie królują materiały sztuczne. Jednak materiały polimerowe – nazywane potocznie plastikami nie sprawdzają się w wielu dziedzinach – choćby ze względu na mniejsza trwałość. Właśnie dlatego stal nieustannie jest jednym z najważniejszych materiałów. Oczywiście przez wieki hutnictwo rozwijało się, skutkiem czego jest spory wachlarz gatunków stali.

O istotnej roli, jaką odgrywała produkcja stali w naszej historii, świadczy fakt, że jeszcze do połowy XX wieku miernikiem rozwoju gospodarczego danego kraju, była ilość wyprodukowanej stali w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Produkcja stali przebiega w specjalnie do tego przygotowanych zakładach produkcyjnych – czyli hutach. Zazwyczaj są to duże ośrodki produkcyjne, zlokalizowane w niedalekiej odległości od składu surowca. Niechlubną cechą hut metali jest niekorzystny wpływ na środowisko wynikający z produkcji stali i innych materiałów. Jednak wraz z rozwojem technologii skutki te udaje się możliwie minimalizować.

Produkcja stali – dla kogo?

Kto potrzebuje stali? Z pewnością jednym z pierwszych skojarzeń jest przemysł ciężki, a także branża budownicza. Jednak niektóre z gatunków stali wykorzystuje się w przedmiotach użytku codziennego – narzędziach, garnkach i akcesoriach kuchennych, elementach wykończenia wnętrz czy meblach. Stal wykorzystuje się również do produkcji narzędzi chirurgicznych i stomatologicznych.

Jak przebiega produkcja stali?

Produkcja stali polega na odpowiedniej przeróbce surówki w przeznaczonym do tego piecu. Surówka, zwana też surówką białą jest jednym z produktów wielkiego pieca. Charakteryzuje się ona wysoką zawartością węgla (3,5-4,5%) oraz zanieczyszczeń. vivasex.ch Surówka nie jest powszechnie stosowana, głównie przez to, że jest krucha. Jednak w procesie świeżenia przy wykorzystaniu klasycznych lub nowoczesnych pieców można uzyskać z niej wysokiej jakości stal. Oto metody otrzymywania stali:

  • metoda martenowska
  • metoda konwertorowa
  • metoda elektryczna

Jesteście ciekawi czym różnią się te metody? Jakie rodzaje stali można dzięki nim uzyskać? Skontaktujcie się z największym importerem i dystrybutorem stali w Polsce, czyli firmą Virgamet.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
13 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.